Samenvatting inhoud Kronyck nr:

 terug naar Archief

Archief  Kronyck

 154

Willem Nederkoorn jr, kleurrijk en charmant

Willem P. Nederkoorn jr. overleed op zaterdag 31 januari, 82 jaar oud. Hij verbleef de laatste maanden van zijn leven in zorghotel De Gouden Leeuw in Laag-Keppel. In zijn arbeidzame leven was Willem Nederkoorn werkzaam bij Misset. Zijn vader was bij deze uitgeverij in dienst als hoofdredacteur van de Graafschapbode.


Een Aleven, van de Achterhoek naar Canada

Van Achterhoekers wordt wel gezegd, dat die alleen maar ten oosten van de IJssel kunnen wonen en gelukkig kunnen zijn. De levensgeschiedenis van Ab Aleven en zijn vrouw Riet Nuijten laat zien dat die bewering niet altijd waar is. Zij emigreerden in 1954 naar Canada, waar zij gelukkig zijn en succesvol leven en werken. De geboortegrond blijft wel trekken. Het paar komt jaarlijks naar Nederland, naar het Doetinchem van Ab en het Tilburg van Riet.


KNNV Doetinchem heeft eigen natuurgebied

De afdeling Doetinchem van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) bestaat al meer dan 110 jaar. Tijd voor Kronyck om eens aandacht te besteden aan deze vereniging die al zo lang bestaat en zelfs een eigen natuurgebied bezit, een deel van de Zumpe.


Architect Ovink liet sporen na in Terborg

In het eerste artikel over de architectenfamilie Ovink in Kronyck 149 stond dat Lambert Ovink al in 1685 in Terborg woonde. In dit tweede artikel gaat het om de bouwwerken waarmee een nazaat, Hendrik Johan Lambertus Ovink uit Doetinchem, de Hoofdstraat in Terborg heeft verrijkt.


Slachtoffers van het drama in het Rademakersbroek

Een maand voor de bevrijding werden tussen Aalten en Varsseveld door de Duitsers 46 mannen doodgeschoten als wraak voor een onzorgvuldige verzetsactie waarbij vier Duitse militairen omkwamen. Het is nauwelijks bekend dat twee slachtoffers oud-Achterhoekers waren. (Derk Rietsap en Gerrit Ormel, Rademakersbroek)

Willem Nederkoorn

Schoenhandel Aleven

Zumpe, KNNV

Hoofdstraat 94 Terborg