25 maart 2017
Excursie naar Winterswijk

Hans Hendriks heeft het landschap rond Winterswijk in beeld gebracht. Dit bosrijke kleinschalige karakter weerspiegelt de typerende cultuur historie. Een historie van pachtboeren en scholtenboeren. Het beloofd een boeiende reis te worden. We reizen met hem mee in een oldtimer- bus GTW 1966 door het landschap van Winterswijk. Er is plaats voor 40 personen in de bus.

Kort verslag door Joop Chevalking:
“Naar Winterswijk nooit meer hetzelfde”

Sinds de Deutekom excursie van zaterdagmiddag 25 maart 2017 is mijn kijk op Winterswijk ‘grondig’ veranderd.

Schrijver dezes had mazzel. Samen met mijn vrouw konden we alsnog mee in een volgeboekte bus die om 12.00 uur nabij Doetinchem station vertrok. Vermeld moet nog worden dat wij de voorafgaande lezing van fotograaf Hans Hendriks “Veranderend Landschap” niet hadden bezocht, zodat alle informatie op die bewuste zaterdag nieuw was. De eerste stap terug in de tijd was bij de voormalige boerderij waar Hans Hendriks en anderen exposeren. Op de deel werden we onthaald met koffie en koek. We stapten voor de rondrit over in een oude doch nog krasse GSM bus uit de jaren zestig van het vorige millennium.

Nou, dat leek al aardig ‘verleden’ tijd!

Ik zeg ‘leek’ want toen Hans ter ondersteuning van het terug in de tijds –besef een tijdstabel van de geologische perioden uitreikte werd het pas echt. De informatie die Hans Hendriks tijdens de rit aan de beleving van het landschapsbeeld weet toe te voegen maakte duidelijk dat de periode mens nog maar weinig tot niets voorstelt. De geologische kennis laat zien dat ons plekje ‘Nederland’ ooit aan de evenaar lag en dat sindsdien het een en ander aan het schuiven is geraakt, wat tot op de dag van vandaag nog gaande is. De situatie in Winterswijk is uniek zelfs op Europese schaal. De steengroeve, waar de kalkwinning uit oudere gesteentes dan de Limburgse mergel plaatsvindt, is een bekend voorbeeld. Sterker nog vond ik het Bontzandsteen uit het Vroeg Trias dat weer in het Mesozoïcum zo’n 245 miljoen jaar geleden gevormd is. Toen lagen we dus nog aan de evenaar!

En… en nu komt het; dat wordt daar in het buitengebied langs een zandweggetje gewoon door de boer naar boven geploegd.

En dan de ijstijden. In de buurt van de camping Twee Bruggen lag een door water van smeltende gletsjers ontstane canyon van honderd meter diep! Deze is later weer vol gestoven met zand, maar weer een voorbeeld van de unieke historie. Je zou bijna vergeten te kijken naar het landschap dat ‘erbovenop’ ligt en waar de mens zijn sporen wel sterk heeft aangebracht. Het fraais dat mede door het gebruik in de periode Scholtenboeren is ontstaan maakte deze excursie tot wat ik gerust een hoogtepunt wil noemen.

Hans Hendriks was een onmisbare bron voor deze constatering. Ik kijk uit naar het project ‘Buiten het Ei’: Een foto-expositie van Hans Hendriks in het Stadsmuseum te Doetinchem over de geologische en cultuurhistorische herkenningspunten in het landschap rond Doetinchem met vele activiteiten erom heen.

De opening van de expositie vindt plaats op vrijdag 23 juni 2017 en is de gehele zomer te zien.