Donderdag 22 november 2018
Aanvang 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur.

In de bestuurlijke historie van Doetinchem speelt het geslacht Ver Huell (of: VerHuell; uitspraak (Verheul) een belangrijke rol. Eén van de beroemdste leden van dit geslacht is wel de 250 jaar geleden geboren Carel Hendrik Ver Huell (1764-1845), zoon van Quirijn Maurits Ver Huell, burgemeester van Doetinchem en advocaat en zijn vrouw Judith Elsabé Anna, baronesse van Rouwenoort van den Ulenpas. Het leven van Carel Hendrik Ver Huell beslaat een rusteloze periode met o.a. de Noord-Amerikaanse Declaration of Independence, het Patriottisme, Engelse oorlogen, de Franse Revolutie, het vertrek van de Oranjes, de inval van de Fransen, de Bataafse Republiek, een Engels-Russische invasie en de inlijving in het Franse
keizerrijk van Napoleon. Een roerige tijd dus waarin Carel Hendrik Ver Huell zijn leven leefde. Een tijd dat de mensen deed duizelen.

In een drieluik over Carel Hendrik Ver Huell verhaalt Theo Rougoor over deze
periode. De eerste lezing “Ver Huell & Oranje” betreft ongeveer de periode 1764 – 1801. Na vier jaar cadet bij de infanterie dient Carel Hendrik vanaf zijn 15de tot aan zijn 31ste bij de marine. Als jonge knaap maakt hij onder Van Kinsbergen de slag bij de Doggersbank mee. Als de Oranjes in 1795 naar Engeland uitwijken, neemt Carel Hendrik ontslag. Enkele jaren later (1802) wordt hij burgemeester en rechter in Doetinchem.