By Categories: Activiteiten

Wanneer:

Donderdag 24 maart 2022. 19.30 uur

Algemene Ledenvergadering + Lezing OPERATIE ‘PLUNDER’!

Edwin Zweers, geboren in Stokkum en leraar aan het Rietveld Lyceum in Doetinchem, heeft een enorme passie voor geschiedenis, algemeen, regionaal en lokaal.

Hij houdt een boeiende lezing over de bevrijdingsopmars van de Canadezen en de Britten door het Duitse Nederrijngebied naar de Achterhoek en Liemers in de periode van februari tot april 1945 en het verhaal van de Duitse tegenmaatregelen om deze opmars te stoppen, dan wel te vertragen.

Aan de hand van originele bioscoop journaals en veel fotomateriaal van de Duitse en geallieerde kant geeft hij een inzicht in de opbouw van de bevrijdingsoperaties van West-Europa. Vanaf de landingen in Normandië en via Market Garden komen we uiteindelijk, via het Reichswald ten zuiden van Kleef, tussen Emmerik en Wezel de Rijn over. Onder de codenaam Plunder en de luchtlandingen onder de codenaam Varsity leidde deze opmars van de Brits/Canadese troepen eind maart 1945 uiteindelijk tot de bevrijding van de Achterhoek en daarna van heel Noord Oost Nederland.

De Duitse steden in het gebied werden tegelijkertijd helemaal plat gebombardeerd om de Duitse weerstand te breken. Edwin Zweers neemt ons mee aan de hand van authentieke foto’s en filmbeelden en het is soms of je er echt bij bent. Schema’s, kaarten en luchtfoto’s maken de boel inzichtelijk.

Absoluut een aanrader als je meer wilt weten over de regionale bevrijdingsgeschiedenis.

Donderdag 24 maart 2022.
19.30 uur: Algemene Ledenvergadering, aansluitend ca. 20.00 uur lezing,
locatie Zalencentrum ‘De Kruisberg’, Doetinchem

Entreeprijs lezing: leden gratis, niet-leden vrije gift.

Laatste berichten:

news via inbox

Nulla turp dis cursus. Integer liberos  euismod pretium faucibua