Kronyck – 154

De Kronyck verschijnt vier keer per jaar. De Historische Vereniging Deutekom brengt de Kronyck uit samen met de Oudheidkundige Vereniging Gander (Gaanderen). In de Kronyck verschijnen artikelen over Doetinchem, Gaanderen en wijde omgeving. Ook historische verhalen en lokale wetenswaardigheden worden hierin gepubliceerd. Bijdragen van leden kunnen worden aangeboden aan de redactie van de Kronyck. Er is ook een speciale rubriek in de Kronyck met bijdragen van lezers (leden).

Het abonnement op de Kronyck is inbegrepen in het lidmaatschap en wordt gratis toegestuurd. In de boekhandel zijn losse exemplaren te koop. Losse nummers kosten € 6,00. Overname van artikelen alleen na toestemming van de redactie en altijd met bronvermelding. Exemplaren uit voorgaande jaren zijn verkrijgbaar via de redactie.

Coördinatie distributie en contactpersoon redactie tijdschrift Kronyck:
Emmy Huls
ha.huls@hetnet.nl
0314-381197

Index Kronyck van 1976 t/m 2006, klik hier
Index Kronyck van 2006 tot 2024, klik hier

Kronyck – 154

Willem Nederkoorn jr, kleurrijk en charmant (afb. 1)
Willem P. Nederkoorn jr. overleed op zaterdag 31 januari, 82 jaar oud. Hij verbleef de laatste maanden van zijn leven in zorghotel De Gouden Leeuw in Laag-Keppel. In zijn arbeidzame leven was Willem Nederkoorn werkzaam bij Misset. Zijn vader was bij deze uitgeverij in dienst als hoofdredacteur van de Graafschapbode.

Een Aleven, van de Achterhoek naar Canada (afb. 2)
Van Achterhoekers wordt wel gezegd, dat die alleen maar ten oosten van de IJssel kunnen wonen en gelukkig kunnen zijn. De levensgeschiedenis van Ab Aleven en zijn vrouw Riet Nuijten laat zien dat die bewering niet altijd waar is. Zij emigreerden in 1954 naar Canada, waar zij gelukkig zijn en succesvol leven en werken. De geboortegrond blijft wel trekken. Het paar komt jaarlijks naar Nederland, naar het Doetinchem van Ab en het Tilburg van Riet.

KNNV Doetinchem heeft eigen natuurgebied (afb. 3)
De afdeling Doetinchem van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) bestaat al meer dan 110 jaar. Tijd voor Kronyck om eens aandacht te besteden aan deze vereniging die al zo lang bestaat en zelfs een eigen natuurgebied bezit, een deel van de Zumpe.

Architect Ovink liet sporen na in Terborg (afb. 4)
In het eerste artikel over de architectenfamilie Ovink in Kronyck 149 stond dat Lambert Ovink al in 1685 in Terborg woonde. In dit tweede artikel gaat het om de bouwwerken waarmee een nazaat, Hendrik Johan Lambertus Ovink uit Doetinchem, de Hoofdstraat in Terborg heeft verrijkt.

Slachtoffers van het drama in het Rademakersbroek
Een maand voor de bevrijding werden tussen Aalten en Varsseveld door de Duitsers 46 mannen doodgeschoten als wraak voor een onzorgvuldige verzetsactie waarbij vier Duitse militairen omkwamen. Het is nauwelijks bekend dat twee slachtoffers oud-Achterhoekers waren. (Derk Rietsap en Gerrit Ormel, Rademakersbroek)

Misschien vind u dit ook leuk: