De Kronyck verschijnt vier keer per jaar. De Historische Vereniging Deutekom brengt de Kronyck uit samen met de Oudheidkundige Vereniging Gander (Gaanderen). In de Kronyck verschijnen artikelen over Doetinchem, Gaanderen en wijde omgeving. Ook historische verhalen en lokale wetenswaardigheden worden hierin gepubliceerd. Bijdragen van leden kunnen worden aangeboden aan de redactie van de Kronyck. Er is ook een speciale rubriek in de Kronyck met bijdragen van lezers (leden).
Het abonnement op de Kronyck is inbegrepen in het lidmaatschap en wordt gratis toegestuurd. In de boekhandel zijn losse exemplaren te koop. Losse nummers kosten € 6,00. Overname van artikelen alleen na toestemming van de redactie en altijd met bronvermelding. Exemplaren uit voorgaande jaren zijn verkrijgbaar via de redactie.
Coördinatie distributie en contactpersoon redactie tijdschrift Kronyck:
Emmy Huls
ha.huls@hetnet.nl
0314-381197
Index Kronyck van 1976 t/m 2006, klik hier
Index Kronyck van 2006 tot 2024, klik hier
Kronyck – 155
Miel Kaiser zette Doetinchem op de kaart (afb. 1)
Doetinchem op de kaart te zetten, voor die taak was geen betere te vinden dan Miel Kaiser. Hij was zeventien jaar directeur van Doetinchem ’70, een stichting die zich beijverde voor wat tegenwoordig city marketing of stadspromotie zou heten. Veel van zijn ideeën werden gerealiseerd. Hij slaagde er ook in aandacht van de media te trekken, met name van NCRV-tv.
Van billentikker naar chique pak
Trouwen in de zestiger jaren en daarvoor deed je als man meestal met hoge hoed en in jacquet. Of, zoals men in de volksmond zei: in een billentikker. Zo’n jacquet had je meestal niet in je bezit en voor een gelegenheid als een trouwerij kochten de meeste bruidegoms hem ook niet, maar huurden hem. In Doetinchem waren er twee zaken waar de toekomstige bruidegom terecht kon, Riemslag en Stoverinck.
Stal Hendriks (afb. 2)
Ruim 100 jaar geleden verplaatste Hendriks zijn stalhouderij naar een belangrijke uitvalsweg van Doetinchem. Op de hoek van de Terborgseweg en de Melkweg liet hij in 1913 een heel nieuw pand met stallen bouwen. Auto’s waren zeldzaam en paardentractie zorgde voor het vervoer.
Nieuw leven begraafplaats familie Passmann (afb. 3)
Sinds begin jaren ’90 is de begraafplaats van de familie Passmann op landgoed Slangenburg beetje bij beetje gerestaureerd. Deze familie bezat het landgoed van 1895 tot 1945. De begraafplaats is inmiddels bouwkundig op orde, met name ook de monumentale muur. De beplanting is nu aan de beurt, zowel op de begraafplaats zelf, als direct daarbuiten.
Final Push 2015
Onder de noemer de Final Push reed een colonne van originele voertuigen uit de Tweede Oorlog in voorjaar 2015 in meerdere dagen van Groesbeek naar Groningen. Daarmee werd de opmars van van de geallieerden uit 1945 herdacht.
Uit het oorlogsdagboek van Jan Hübscher
Jan Hendrik Willem Hübscher hield in de jaren in de Tweede Wereldoorlog van de oorlogsjaren een soort dagboek bij. Hij was als ingenieur werkzaam bij de NV Waterleiding Oostelijk Gelderland (WOG). Op 14 februari 1945 werd hij bij een luchtaanval dodelijk getroffen, op het dak van het kantoor van de WOG. Een greep uit zijn herinneringen aan 10 mei 1940, nu 75 jaar geleden.
Boekbespreking: Voor altijd 21
In april verscheen het boek Voor altijd 21 – Neergestorte vliegtuigen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dankzij dit boek krijgen de bemanningsleden van veertien in de buurt van Zelhem neergestorte gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers een gezicht. Bovendien wordt elke crash vanuit velerlei perspectief beschreven en toegelicht. Een degelijk, veelzijdig boek over veertien haast bovenmenselijk dramatische gebeurtenissen.
Wijnhuis en herenhuis van Deurvorst in Terborg (afb. 4)
Terborg werd ook wel het Haagje van de Achterhoek genoemd. Architect Hendrik Johan Lambertus Ovink deed met zijn ontwerpen voor wijnkopers Deurvorst recht aan dit imago. Dat is ondanks licht verval nog te zien aan het kapitale herenhuis op de hoek van de Laan van Wisch. Ook de gevel van het wijnpakhuis, iets verderop in de Hoofdstraat, getuigt van smaak.