Kronyck – 166

De Kronyck verschijnt vier keer per jaar. De Historische Vereniging Deutekom brengt de Kronyck uit samen met de Oudheidkundige Vereniging Gander (Gaanderen). In de Kronyck verschijnen artikelen over Doetinchem, Gaanderen en wijde omgeving. Ook historische verhalen en lokale wetenswaardigheden worden hierin gepubliceerd. Bijdragen van leden kunnen worden aangeboden aan de redactie van de Kronyck. Er is ook een speciale rubriek in de Kronyck met bijdragen van lezers (leden).

Het abonnement op de Kronyck is inbegrepen in het lidmaatschap en wordt gratis toegestuurd. In de boekhandel zijn losse exemplaren te koop. Losse nummers kosten € 6,00. Overname van artikelen alleen na toestemming van de redactie en altijd met bronvermelding. Exemplaren uit voorgaande jaren zijn verkrijgbaar via de redactie.

Coördinatie distributie en contactpersoon redactie tijdschrift Kronyck:
Emmy Huls
ha.huls@hetnet.nl
0314-381197

Index Kronyck van 1976 t/m 2006, klik hier
Index Kronyck van 2006 tot 2024, klik hier

Kronyck – 166

Gerry Arendsen: Blijven herdenken (afb. 1)
Rond deze tijd kijken we vooruit naar de viering van de bevrijding. In dit nummer van Kronyck vindt u diverse artikelen over dit thema. Zoveel mensen verloren hun leven bij het verdedigen van onze vrijheid. Dat moeten we blijven herdenken, we shall remember them! De redactie van Kronyck besteedt in dit nummer extra aandacht aan de gebeurtenissen van april/mei 1945.

Jan Berends: Zestig jaar synagoge aan de Waterstraat (afb. 2)
Het is nu op dit moment bijna niet te begrijpen dat de joodse gemeente in 1938 nog het zestigjarig bestaan van de synagoge aan de Waterstraat vierde. Immers overal in Europa hadden de joden al te lijden onder een verschrikkelijke behandeling. Men dacht dat Nederland hier buiten kon blijven, maar het liep anders, zoals we allemaal weten. Bijna de gehele joodse gemeente uit Doetinchem werd weggevaagd.

Uit het dagboek van Hübscher: (afb. 3)
De laatste herinneringen van Hübscher aan het einde van de oorlog, bewerkt door Ton Notten. Hübscher kwam om het leven toen hij op het dak van de WOG de vliegbewegingen volgde in de lucht en getroffen werd door een schot uit een geallieerd vliegtuig.

Willy van Aalst over Stanley Kobylas: (afb. 4)
De belevenissen van een jonge Canadese soldaat lopen synchroon met de bevrijding van Terborg, Gaanderen en Doetinchem. Stanley Kobylas bekocht zijn heroïsche strijd met zijn leven, zoals zoveel soldaten. Jonge mannen die voor hun ideaal gingen en stierven voor onze vrijheid.

Paul Hilferink: Oorlogsgraven aan de Loolaan. (afb. 5)
De auteur heeft zich verdiept in de achtergronden van deze oorlogsgraven. Hij schrijft over de wijze waarop grafstenen en graven moesten worden vormgegeven, de regels die daarbij werden afgesproken en die overal op de wereld hetzelfde zijn. Maar daarbij verliest hij de mensen die hier zijn begraven niet uit het oog. Want achter hen schuilen ook prachtige verhalen, zoals bijvoorbeeld bij Peter Thorne.

Bert Schieven: Pilotenlijn stopte in Zelhem. (afb. 6)
Aan het einde van de oorlog konden ondergedoken piloten niet meer verder en bleven in Zelhem wachten op de bevrijding. Hoe de Zelhemse bevolking vaak met gevaar voor eigen leven in touw was om ze te beschermen is een verhaal dat leest als een spannend jongensboek. Wie het leest, begrijpt welke sterke emoties hier hebben gespeeld en waarom de piloten jaren later terugkwamen om hun emoties te herbeleven en mensen uit de oorlog weer te ontmoeten.

Rob Lureman: Rietveld, modern monument. (afb. 7)
De historische verenigingen Deutekom, Gander en Salehem, zetten zich onder meer in voor het behoud van monumenten. Maar niet alleen voor monumenten van weleer, ook voor monumenten van een wat later tijdstip. Rob Lureman belicht in dit artikel het Rietveld College, een modern monument dat misschien wel inzet wordt van een discussie over behoud of afbraak. Kronyck laat zien waarom dit gebouw het waard is behouden te blijven.

Peter Groeskamp c.s.: Opkomst, bloei, verval en einde van SJOC. (afb. 8)
Het jongerenwerk in Doetinchem kent een rijke historie. In nummer 165 werd toegelicht hoe SJOC is ontstaan en ging werken. In dit nummer zien we het uiteindelijke verval en einde van SJOC. Ongetwijfeld voor de jongeren uit die tijd een reminder: hoe was het ook al weer…

Misschien vind u dit ook leuk: