Kronyck – 168

De Kronyck verschijnt vier keer per jaar. De Historische Vereniging Deutekom brengt de Kronyck uit samen met de Oudheidkundige Vereniging Gander (Gaanderen). In de Kronyck verschijnen artikelen over Doetinchem, Gaanderen en wijde omgeving. Ook historische verhalen en lokale wetenswaardigheden worden hierin gepubliceerd. Bijdragen van leden kunnen worden aangeboden aan de redactie van de Kronyck. Er is ook een speciale rubriek in de Kronyck met bijdragen van lezers (leden).

Het abonnement op de Kronyck is inbegrepen in het lidmaatschap en wordt gratis toegestuurd. In de boekhandel zijn losse exemplaren te koop. Losse nummers kosten € 6,00. Overname van artikelen alleen na toestemming van de redactie en altijd met bronvermelding. Exemplaren uit voorgaande jaren zijn verkrijgbaar via de redactie.

Coördinatie distributie en contactpersoon redactie tijdschrift Kronyck:
Emmy Huls
ha.huls@hetnet.nl
0314-381197

Index Kronyck van 1976 t/m 2006, klik hier
Index Kronyck van 2006 tot 2024, klik hier

Kronyck – 168

Gerry Arendsen (afb. 1)
De nieuwe Kronyck ligt weer voor u. Met veel zeer diverse verhalen en foto’s. Gerry Arendsen en Theo Willemsen doken in de historie van Grand Café de Bank, thans een bekende horecagelegenheid in het centrum, maar vroeger een echte bank, Overlings Bank. De familie Overling was in Doetinchem zeer bekend, werkte en woonde eerst aan de overkant van de straat (nu ongeveer het gesloten deel van café Luther), maar liet na het bombardement van het centrum van Doetinchem aan de overkant een nieuwe bank bouwen.

Jacob Schreuder (afb. 2)
Over de Doetinchemse molens, de nog bestaande en de verdwenen molens, waarvan menigeen niet meer weet dat ze hebben bestaan. Nu het beroep van molenaar immaterieel werelderfgoed is geworden is het eens goed om stil te staan bij deze monumenten, die beslist niet mogen verdwijnen.

Harry Krul (afb. 3)
Hoe schutterij en kermis met de Gaanderense gemeenschap verweven waren licht Harry Krul toe in een artikel waarin we de wetenswaardigheden van de schutterij en onderdelen volgen. U wist vast niet dat men de vogel ooit heeft laten ontploffen om burgemeester Jan Fokkens (bekend als slecht schutter) de vogel er zogenaamd af te laten schieten…

Jan Oonk (afb. 4)
Zangkoor Con Amore in Zelhem werd opgericht op 1 november 1928 en beleefde door de jaren heen veel successen. Jan Oonk volgt de historie van het koor en vertelt over de opkomst en neergang tot het koor uiteindelijk in 2015 de stekker eruit moet trekken. Van rijmende secretaris tot eigen piano. Het zal de Zelhemmers ongetwijfeld aanspreken.

Jacob Schreuder (afb. 5)
In de serie over Achterhoekse schrijvers vertelt Jacob Schreuder ditmaal over schrijver Jan Diesveld uit Nieuw-Wehl. Deze schreef over een bittere burenruzie waar de huidige rijdende rechter wel brood in zou zien. Maar in die dagen werd de soep niet zo heet gegeten als hij werd opgediend, bij de kermis werd er samen weer feestgevierd! En daarna…ging het gewoon weer verder.

Nieuwe rubriek (afb. 6)
Onze rubriek Hoe het Toen was leverde reacties op. Eén daarvan , de brief van Joke vindt u terug in dit nummer, wij verheugen ons op de bijdrage van Jan Stap over de Waterstraat, die op dit moment wordt geschreven. En: wij hopen van u weer reacties te ontvangen op de nieuwe foto.

Bert Schieven (afb. 7)
De auteur vertelt het verhaal van een kleine jongen, Jan ter Maat, die een oorlogsvlieger uit het brandende toestel zag springen en in Halle zag neerkomen. Die kleine jongen wist zich dat op latere leeftijd nog te herinneren. Bert Schieven spoorde de zoon van de piloot op om van hem de belevenissen van zijn inmiddels overleden vader Edward Forrest te kunnen optekenen.

Ton Notten (afb. 8)
Het dagboek van Hein Stevens, die gedwongen werd om in Duitsland te werken in de oorlog en in zes schriftjes heeft bijgehouden wat daar met hem gebeurde. Ton Notten maakte een selectie en bewerkte deze.

Misschien vind u dit ook leuk: