De Kronyck verschijnt vier keer per jaar. De Historische Vereniging Deutekom brengt de Kronyck uit samen met de Oudheidkundige Vereniging Gander (Gaanderen). In de Kronyck verschijnen artikelen over Doetinchem, Gaanderen en wijde omgeving. Ook historische verhalen en lokale wetenswaardigheden worden hierin gepubliceerd. Bijdragen van leden kunnen worden aangeboden aan de redactie van de Kronyck. Er is ook een speciale rubriek in de Kronyck met bijdragen van lezers (leden).
Het abonnement op de Kronyck is inbegrepen in het lidmaatschap en wordt gratis toegestuurd. In de boekhandel zijn losse exemplaren te koop. Losse nummers kosten € 6,00. Overname van artikelen alleen na toestemming van de redactie en altijd met bronvermelding. Exemplaren uit voorgaande jaren zijn verkrijgbaar via de redactie.
Coördinatie distributie en contactpersoon redactie tijdschrift Kronyck:
Emmy Huls
ha.huls@hetnet.nl
0314-381197
Index Kronyck van 1976 t/m 2006, klik hier
Index Kronyck van 2006 tot 2024, klik hier
Kronyck – 192
Redactioneel. Emmy Huls bespreekt de groeiplannen van gemeente Doetinchem.
Foto 1: Emmy Huls.
Zeventig jaar de Graafschap, hoe het begon. VBV De Graafschap bestaat in 2024 zeventig jaar. Mario Monasso besteedt aandacht aan de naoorlogse jaren en de opkomst van het betaalde voetbal. Interessant, want aan de oprichting van De Graafschap ging wel het een en ander vooraf.
Foto 2: Watersnoodwedstrijd Parijs, 12 maart 1953. Aanvoerder Bram Appel (l) voor de toss met zijn Franse collega Roger Marche. Bron: wikipedia
Bijzondere arts To Smeenk. Willem Wullink doet een oproep om aandacht voor kinderarts To Smeenk
Foto 3: Kinderzaal St-Jozef Ziekenhuis in 1934 (Erfgoed Centrum Achterhoek en Liemers).
’t Hartger mag niet verloren gaan. De oudste boerderij van Gaanderen, ’t Hartger, is weer zichtbaar vanaf de straat. Harry Krul duikt in de geschiedenis van deze boerderij en zijn bewoners en blikt vooruit naar een onzekere toekomst.
Foto 4:. ‘t Hartger met duidelijke uitbouw woonhuis. Foto: Harry Krul.
Agterhof, de geschiedenis van een bedrijf en een familie, deel 2. En het vervolg over de firma Agterhof, de geschiedenis van een familie en een bedrijf door Peter Groeskamp en Bert Vinkenborg. In dit nummer de periode na de Tweede Wereldoorlog tot 2011.
Foto 5: De Oude IJssel vanaf de spoorbrug, vermoedelijk eind jaren zestig. Rechts de hijsinstallatie van de houthandel, de Meijerink loods, op de achtergrond de ambachtsschool (nu: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers), de Walmolen en de Catharinakerk. Bron: Collectie J. van Hellemond.
Monument voor de bemanning van de Lancaster in Zelhem. In Zelhem is een groepje mannen al vanaf de vondst in 2013 bezig met het verzamelen van informatie over de, in de Tweede Wereldoorlog neergestorte, Lancaster in Zelhem waarbij de zes bemanningsleden omkwamen. Bert Schieven is een van die mannen die het initiatief hebben genomen voor de oprichting van een monument en hij vertelt over de ins en outs.
Foto 6: De in april 2019 gewijzigde grafsteen. Foto: Bert Schieven.
Kisman, ambtenaar en amateurhistoricus. Deel 1 over het leven van ambtenaar en amateurhistoricus Anton Kisman, een artikel van Co Roording.
Foto 7: A. K. Kisman
Georgius’ zorgen, trouwen in de zeventiende eeuw. Joep de Graaff beschrijft in deel drie van Georgius’ zorgen de obstakels die een huwelijk in de zeventiende eeuw in de weg kunnen staan.
Foto 8: De twee geliefden, D. de Bray, 1655-1694, Collectie C.G. Voorhelm Schneevoogt, Noord-Hollands Archief.
Reisjes van weleer. De vakanties zijn weer voorbij, iedereen is terug van weg geweest. Honderd jaar geleden was vakantie niet zo vanzelfsprekend. Al helemaal niet voor de schooljeugd en de ‘ouden van dagen.’ Betty Blikman geeft een inkijkje in de reisjes van toen vanuit Zelhem.
Foto 8: De schelpengalerij rond 1900-1924. Foto: collectie Gelderland. Geldersch Landschap & Kasteelen.
Van de redactietafel. Welkom aan Huub Kerkhoffs, ons nieuwe redactielid en aandacht voor Open Monumentendag.
Foto 9: De Anna Hoeve, Holterweg 138 te Doetinchem, gemeentelijk monument. Foto: Emmy Huls.
Vijf villa’s Plantsoenstraat. In Kronyck 184 en 185 werd aandacht besteed aan de Plantsoenstraat die geheel dreigde te verstenen. Rob Lureman komt in deze Kronyck met een update.
Foto 10: Het hoekpand op nr. 73 heeft zijn voortuin met sierhek terug (Foto: Rob Lureman).
Oorlogsherinneringen van Henk Luesink deel 2. In Kronyck 190 deelde Henk Luesink zijn oorlogsherinneringen met André Swijtink. In deze Kronyck deel twee van zijn ontboezemingen.
Foto 11: Henk Luesink op zijn praatstoel, medio 2023 (bron: Stichting Doetinchem Herdenkt).