Redactioneel (afb.1)
Co Roording geeft zijn visie over de naamgeving van gebouwen, straten en pleinen in Doetinchem, waarbij z.i. belangrijke namen uit beeld blijven. Namen met een historische betekenis van mensen die veel voor Doetinchem betekenden.

Gasthuisfonds te Doetinchem (afb.2)
Jan Leerink belicht het Gasthuisfonds, een organisatie die voortkomt uit de middeleeuwse armenzorg in Doetinchem. In de armenzorg heeft vanaf de late Middeleeuwen tot aan het hedendaagse uitkeringswezen een verschuiving plaatsgevonden van zorg vanuit de kerk, via zorg mede door Heilige Geestmeesters (Gasthuisfondsen), naar bemoeienis van de (plaatselijke) overheid met de sociale zorg.

Lotgevallen van twee Zelhemse boerenzonen (afb.3)
Twee Zelhemse boerenzonen werden gemobiliseerd in de ‘Grote Oorlog’, WO II. Jan Oonk volgde hun lotgevallen aan de hand van in een oude kast gevonden kaarten en brieven.

Een Doetinchems spant in een Enschedese kerk (afb.4)
Hoe een Doetinchems spant van de Nemaho in een Enschedese kerk is beland? Job de Gelder vertelt het verhaal daarover. Die kerk is nu een moskee en heeft de monumentenstatus aangevraagd.

Ondernemende tantes die hun tijd ver vooruit waren (afb.5)
Twee Doetinchemse dames, oudtantes van auteur Marcel Pelgrom, wisten in een tijd dat emancipatie nog niet gewoon was een bestaan op te bouwen met een modewinkel aan de Hamburgerstraat. De dames Nijssen verkochten later hun zaak aan Jurgens-Carduck. Een bijzonder verhaal over ondernemende tantes dat tevens een tijdsbeeld schetst.

Open Monumenten Dag 2019 : ‘Plekken van plezier’ (afb.6)
Open Monumentendag 2019 wordt op zaterdag 14 en zondag 15 september gehouden onder het motto ‘Plekken van plezier’. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de wederopbouw in de Achterhoek van na de Tweede Wereldoorlog.

Expositie: ‘Verdwenen winkels in Gaanderen’ o.a. het verhaal over Bakkerij Siebelink (afb.7)
Oudheidkundige vereniging Gander houdt dit najaar een expositie over verdwenen winkels in Gaanderen. Als introductie schreef Harry Krul een verhaal over Bakkerij Siebelink, die in Gaanderen het brood bruin bakte.

Doetinchem, stad tussen droogte en overstromingen (afb.8)
Het Doetinchemse Ei als een eiland in de stroom. Het is na de aanhoudende berichten over droogte en watertekorten amper voor te stellen, maar rond onze stad zijn door de eeuwen heen diverse overstromingen geweest, de laatste nog in 1926. Jaco te Hennepe deed onderzoek naar dit fenomeen.

Boerderij Brunsveld (afb.9)
Boerderij Brunsveld op de grens van Heidenhoek en Slangenburg is al eens afgebrand. Auteur Betty Blikman ontdekte dat toen ze twee verschillende gevelstenen zag bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. Ze dook in het verhaal van deze boerderij.

SATISFACTION, SHAKE, BAKFIETSENRACE, WALHALLA deel 2 (afb.10)
De jongerencultuur in Zelhem kwam vorige Kronyck al aan bod, in dit nummer het tweede deel over Satisfaction, Shake, Bakfietsenraces en Walhala, periode 1972-1979. Peter Groeskamp verzamelde alle gegevens en schreef er een leuk verhaal over.

Afb. 1: Co Roording

Afb. 2: De woningen van het Gasthuisfonds aan de Walstraat, een aantal jaren geleden gerenoveerd.

Afb. 3: Foto van militairen bij de Mauritskazerne in Doesburg.

Afb. 4: De voormalige kerk aan de Atjehstraat 29 in Enschede anno nu.

Afb. 5: Het winkelpand aan de Hamburgerstraat.

Afb. 6: Natuurpark Overstegen is voor velen een ’plek van plezier’.

Afb. 7: Bakkers bij de Coöperatie circa 1928.

Afb. 8: Overstroming rond Electromotorenfabriek De Vijf, vanaf 1933 Vredestein genoemd.

Afb. 9: Boerderij Brunsveld anno nu.

Afb. 10: De bakfietsenraces staan nog altijd in het geheugen gegrift. Ze trokken veel publiek.