Redactioneel (afb.1)
Co Roording bezoekt graag kerkhoven. Hij behoort tot de mensen die langs graven zwerven, zerken van bekende personen zoeken, bij de data van geboorte en dood aan het rekenen slaan en een mooie tekst overpeinzen. Wat hem opviel op de begraafplaats aan de Loolaan in Doetinchem is, dat graven van bekende Doetinchemmers in verval raken. Het graf van Dokter Bardet wist hij wel te vinden, maar wat een ruïne… Iemand, waar wij een grote parkeerplaats in Doetinchem naar noemen vanwege zijn verdiensten voor deze stad.

Van Perlstein (afb.2)
Wie rond de kerstdagen de schroefdop van een fles drank of likeur draait, zal misschien niet weten dat Doetinchem nog niet zo lang geleden een befaamde en historische distilleerderij/likeurstokerij had. Ph. Van Perlstein stookte niet alleen oude en jonge jenever, de distilleerderij maakte in het hele land naam met kruidenbitters. Lees er alles over in dit artikel van Jacob Schreuder.

D’Olde Roop (afb.3)
Tussen de eerste Adventszondag en Driekoningen kunnen we in onze omgeving al dertig jaar genieten van een oude traditie: het midwinterhoornblazen. D’Olde Roop in Zelhem bestaat dertig jaar en blaast al dertig jaar op de midwinterhoorns. Betty Blikman vertelt erover.

750 jaar familiegeschiedenis (afb.4)
De familie Von Doetinchem werd onlangs op het Doetinchemse stadhuis ontvangen. Er zullen niet veel families zijn, die op een ruim 750 jaar oude ononderbroken geschiedenis kunnen terugkijken. Bij deze familie is dat het geval, reden voor Bert Vinkenborg om die familiegeschiedenis eens nader te bekijken.

Verdwenen zaken in Gaanderen (afb.5)
In het kader van een expositie van oudheidkundige vereniging Gander over verdwenen zaken in Gaanderen schreef Harry Krul een verhaal over de familie Bosman, veel meer dan een rijwielhandel. Een artikel over familiezaken, over Fiatjes, over reizen met een busje naar Lourdes, en nog veel meer.

Het verleden van de Varsseveldseweg (afb.6)
Een fotoreportage in 18 foto’s over de Varsseveldseweg. Vanaf de Terborgseweg (waar nu het gemeentehuis staat) tot het bruggetje in de Slangenburg over de Slinge. Ger Lieverdink maakte de teksten, leuk voor streekgenoten die veel zullen herkennen!

50 Jaar gemeentehuis Doetinchem (afb.7)
Met een expositie in het Doetinchemse gemeentehuis wordt herdacht dat het markante gebouw 50 jaar geleden werd geopend. Van een schets op een servetje in New York tot een bijzonder gebouw, Jacob Schreuder licht het toe.

Slachtvisite in Zelhem (afb.8)
Naar aanleiding van het boek Slachtvisite schreef Betty Blikman een boekrecensie. Slachtvisite werd een begrip in Zelhem door de organisatie van het jaarlijkse evenement Slachtvisite in museum Smedekinck te Zelhem door ex-slager Fred Rosendahl en collega’s.

Klootsema: bijzonder mens (afb.9)
Over Jan Klootsema is al veel geschreven. Hij ligt begraven in de zuidwesthoek van de Ambtsbegraafplaats in Doetinchem en inspireerde Gerhard Tijman tot een artikel. Als directeur van het Rijksopvoedingsgesticht voor jongens in Doetinchem had hij voor zijn tijd verlichte ideeën, die zich richtten op het welzijn van die jongens.

Italiaanse migratie (afb.10)
Mario Monasso, telg uit de bekende terazzofamilie Monasso, ging op zoek naar de roots van zijn familie in Trevisio, hun reis via Venetië naar Bocholt, Aalten en Doetinchem. Een avontuurlijk verhaal, waarin vakmanschap, durf en familiezin een grote rol spelen.

Twee kweekscholen (afb.11)
Doetinchem kende ooit twee kweekscholen, de Pedagogische Academie Kleywegt en de Groen van Prinsterer kweekschool. Zo’n 35 jaar geleden leek het erop dat er geen enkele pabo meer in Doetinchem zou overblijven. Rob van Dongen laat in een serie verhalen zien hoe die twee aan elkaar werden gesmeed tot de Iselinge Hogeschool, een succes in onderwijskringen.

Afb. 1: Het graf van dokter Bardet ligt er niet fraai bij.

Afb. 2: Rein van Gent, de laatste directeur/eigenaar van Van Perlstein in de weer op zijn kruidenzolder.

Afb. 3: D’Olde Roop, een groepsfoto uit 2018.

Afb. 4: Het familiewapen.

Afb. 5: De Fiatjes op een rij.

Afb. 6: De smederij van Derk en Gert Haank op de hoek Varsseveldseweg-Kommendijk.

Afb. 7: Voor de bouw van het stadhuis jaren zestig moesten karakteristieke gebouwen verdwijnen, waaronder Huize Bergzicht.

Afb. 8: Het boek van Gerard Kwak.

Afb. 9: Het graf van Jan Klootsema.

Afb. 10: Het bedrijf aan de Spoorstraat 13 te Doetinchem.

Afb. 11: De Groen van Prinsterer kweekschool aan de Wilhelminastraat.