Redactioneel (afb. 1)
Gerry Arendsen filosofeert over de coronacrisis en de maatschappelijke gevolgen van dit virus, dat de hele wereld op zijn kop heeft gezet. Hoe zal het gaan als het virus is overwonnen? Gaan we anders om met ons leven, zal de wereld veranderen op het gebied van digitale, nationale en sociale zaken? Kennen we minder stress en gaan we intelligenter om met onze mogelijkheden? Of blijven we gewoon doorgaan zoals we deden?

Kerkje Wijnbergen (afb. 2)
De St. Martinuskerk in Wijnbergen is bijna driehonderd jaar oud en een monument. Binnenkort sluit deze kerk officieel de deuren. Een moment om over te schrijven. Co Roording vertelt over de rooms-katholieke geschiedenis in deze streek en op welke wijze dit kerkje ooit ontstond, een kerkje dat zo verbonden was en is met de ontwikkeling van de katholieke geloofsbeleving in deze regio.

IJspret aan de Halseweg (afb. 3)
Obbinkshei aan de weg tussen Zelhem en Halle was een plek van plezier. Hier kon in koude winters nog geschaatst worden. Betty Blikman vond een oud artikel in de Graafschap-Bode van 17 januari 1940 waarin hierover met veel elan wordt verteld, een beschrijving van ijspret in de Zelhemse dreven.

Infobord Mulleweg (afb. 4)
Op de plek van de verdwenen korenmolen in Gaanderen, op de hoek van de Hogeweg/Watertapweg/Binnenweg werd een bord geplaatst dat herinnert aan de molen. Harry Krul vertelt over de achtergronden en geschiedenis van het huidige Mullepad en de twee molens die in Gaanderen hebben gestaan.

Een boerenplaatsje (afb. 5)
Jan Berends haalt herinneringen op aan de bezoekjes die hij en zijn vrouw brachten aan een boerenplaatsje in het Zelhemse Broek/Heidenhoek bij boerin Hanna, haar man Hendrik en Opoe. Een verhaal over de tijden van vroeger, toen mensen ‘uit de stad’ vaak op het platteland hun eieren, groenten, en nog veel meer bij de boeren gingen halen.

Pandemieën door de tijden heen (afb. 6)
Virussen en bacteriën hebben een enorme impact op deze wereld gehad. Pandemieën verstoorden de maatschappij en hebben miljoenen levens gekost. Gerry Arendsen zet een aantal pandemieën op een rij en komt tot de conclusie dat het toen niet anders was dan nu: veel regels om de schade te beperken en ook zakelijke initiatieven om geld te verdienen aan de ellende van anderen.

Onroerend-goed-aankopen (afb. 7)
In een mysterie van drie akten vertelt Marcel Pelgrom over de vreemde onroerend-goed-transacties in het centrum van Doetinchem. Daar ging het over panden die via een omweg werden aangekocht door Klein Rome, destijds de rooms-katholieke enclave in het centrum van Doetinchem.

In Memoriam Jan Stap (afb. 8)
In een In Memoriam herdenkt de redactie van Kronyck de onlangs overleden Doetinchemmer Jan Stap. Fotograaf, auteur, kunstschilder en bekende streekgenoot.

Met het trammetje op pad (afb. 9)
In een artikel van G. Velderman uit 1903 nemen we u mee in het trammetje van Laag-Keppel via Doetinchem naar Gaanderen. Velderman benoemt diverse zaken en panden die hij onderweg tegenkomt, een leuk tijdsbeeld van meer dan een eeuw geleden. Sommige panden zijn al lang verdwenen, andere zijn bewaard gebleven.

Iselinge (afb. 10)
Rob van Dongen gaat verder met zijn serie: De lange weg naar Iselinge, het ontstaan van een gezamenlijke pabo voor deze regio. In dit derde artikel belicht hij diverse aspecten van voor- en tegens rondom die samenwerking.

Herinnering aan Hans Kox (afb. 11)
Tom van Deutekom brengt ons het leven van Hans Kox in herinnering, een begaafde en stimulerende persoonlijkheid. Hij was componist, maar ook directeur van de Doetinchemse Muziekschool. Het was aan hem en aan zijn grote reputatie binnen de muziekwereld te danken dat Doetinchem een nieuwe muziekschool kreeg van een dergelijke klasse.

Afb. 1: Gerry Arendsen.

Afb. 2: De St. Martinuskerk in Wijnbergen.

Afb. 3: Grazende schapen op Obbinksheide.

Afb. 4: Het herinneringsbord.

Afb. 5: Het weggetje dat leidde naar de boerderij van Hanna, Hendrik en Opoe.

Afb. 6: Een advertentie uit vroeger tijden.

Afb. 7: De verkochte percelen vormden later de speelplaats van de r.-k. school.

Afb. 8: Jan Stap.

Afb. 9: De gasfabriek aan de Oude IJssel.

Afb. 10: Kerk en pastorie aan de Burg. Van Nispenstraat in Doetinchem.

Afb. 11: Hans Kox.