De KRONYCK 188

Redactioneel (afb. 1)
Gerry Arendsen kijkt al vooruit naar Nationale Monumentendag, een landelijk evenement dat ook in deze regio veel aandacht krijgt. Dat leidt naar de vraag hoe belangrijk monumenten zijn en of inwoners direct invloed zouden moeten kunnen uitoefenen op het aanwijzen van monumenten. In Zutphen laat men inwoners meepraten, ook een idee voor Doetinchem?

Bommenwerper- crash (afb. 2)
Op 23 september 1944 stortte er in het Brunsveld, in het uiterste zuiden van de gemeente Zelhem, een groot viermotorig toestel neer, een Engelse bommenwerper van het type Lancaster Mk 1. Bert Schieven is al vele jaren bezig met deze crash en schreef dit verhaal, waarbij diverse getuigen hem hebben geholpen.

De Doetinchemse Dolfijn (afb. 3)
In deel 2 van deze serie over de Doetinchemse zwemvereniging DDD schrijven Peter Groeskamp en Erik Meinen verder over de historie van DDD, gezien tegen de landelijke bloei van de zwemsport en de internationale successen.

Sporen rond Zelhem (afb. 4)
Het is al een tijdje geleden -welgeteld 138 jaar- maar ooit had Zelhem een spoorverbinding met Ruurlo en Doetinchem. En vanuit die plaatsen kon men verder reizen. Betty Blikman belicht hoe deze spoorverbinding tot stand is gekomen en waarom en wanneer weer werd opgeheven.

Opmerkelijke leraren (afb. 5)
Op korte termijn sluiten drie middelbare scholen in Doetinchem definitief de deuren: het Ulenhofcollege, het Ludger College en het Rietveld Lyceum. Zij maken plaats voor het Panora Lyceum en het Houtkamp College. André Swijtink belicht in een serie artikelen over bijzondere gebeurtenissen, markante docenten en spraakmakende scholen.

Geveltje (afb. 6)
Doetinchem is geen Amsterdam, dus geveltoeristen hebben er weinig te zoeken. Maar Hamburgerstraat 17 is de spreekwoordelijke uitzondering, zeker na de geslaagde restauratie van de monumentale voorgeven, een blikvanger. Rob Lureman vertelt over de geschiedenis van het pand en de restauratie door de huidige eigenaar.

Dirk Noorman (afb. 7)
In Doetinchem verwijzen de namen van een straat, een school en het overdekte zwembad naar een middeleeuws goed: de Rozengaarde. Op een kaart uit 1900 is te zien dat de hofstede in dat jaar nog buiten de stad lag, rond de plek waar de het gelijknamige zwembad is te vinden. Joep de Graaff dook in de historie.

Viceadmiraals (afb. 8)
Wie de historische stadsbegraafplaats in Doetinchem ooit bezocht heeft, zal daar wellicht de grafstenen van Herman Hendrik Timotheüs Coops en Jan Schroder zijn opgevallen. Bert Vinkenborg schrijft over de geschiedenis van deze beide viceadmiraals, die beiden door familiebanden verbonden waren en beiden een rijk marineverleden hadden.

Gaanderense ondernemers (afb. 9)
In deze Kronyck belicht Harry Krul de beginperiode van Stimuleringsgroep Gaanderen, dit in het kader van een serie over ondernemersinitiatieven in Gaanderen.

Hollandse toerist in Doetinchem (afb. 10)
Peter Groeskamp vond een artikel van de in de jaren dertig bekende Hollandse journalist Roel Lanting, waarin hij zijn visie geeft over Doetinchem als toeristencentrum van de Achterhoek. Hij zag het als een ideaal vakantieoord.

Afb.1: Gerry Arendsen.

Afb. 2: De bemanning van de Engelse bommenwerper

Afb. 3: Groenendaal tijdens het NK zwemmen in 1949

Afb. 4: Het stationsemplacement in Zelhem in 1914

Afb. 5: Het gymnasium aan de Burg. Van Nispenstraat

Afb. 6: Eigenaar Dick Pardijs voor de gerenoveerde gevel

Afb. 7: Boerderij Rozengaarde, 1985

Afb. 8: Het graf van Jan Schroder op de Stadsbegraafplaats

Afb. 9: Zaal Waarbroek in Gaanderen in vroeger tijden

Afb. 10: Schaapherder Hendrik Bunskoek met zijn herdershond, staf en breikous