ONTSPANNINGSOORD GROENENDAAL

Auteur: Peter Groeskamp

U bevindt zich aan de Badweg voor het herdenkingsbord uit 1936 van het strandbad Groenendaal. Het bord werd op 7 oktober 2021, op initiatief van Hans de Hartog en de Historische Vereniging Deutekom, door Hetty Greven en wethouder Hans Dales onthuld.

Links van het bord opende in 1934 de broers Kees en Henk, directeuren van Uitgeversmaatschappij Misset, het strandbad Groenendaal met een zwembassin en een kanovijver waar men kon roeien, kanovaren en waterfietsen. De contouren van de kanovijver zijn nu nog zichtbaar. Maar deze voorziening bleek te klein voor alle Doetinchemmers, dus bouwde Misset verder.

Tegenover het bord is het terrein waar zich het vernieuwde zwembad met een jongerenbad, een groot bassin gebouwd volgens internationale normen, een restaurant en een grote speeltuin bevond. Het werd geopend op 16 mei 1936. In augustus 1939 was hier de strijd om de Horthy-beker, een internationaal waterpolotoernooi, bijgewoond door prins Bernhard.

Rechts van het bord, aan de Dennenweg, stond een Wielerbaan die initiator Jan Palm uit Dieren in 1933 liet bouwen. De ovalen baan was 170 bij 80 meter groot en had met maar liefst 44° een spectaculair steile hellingshoek in de bochten. Op de tribunes konden 3.000 bezoekers plaatsnemen. Alle grote Nederlandse renners uit die tijd hebben daar hun rondjes gekoerst.

De Gelderlander

Als u zich omdraait kijkt u naar het natuurgebied de Zumpe. Hier bevond zich het vliegveld dat op 2 mei 1936 werd geopend door Misset. Vele Doetinchemmers hebben destijds voor vier gulden een rondvlucht boven Doetinchem mogen meemaken in het vliegtuig van Misset, de PH-CMD. In februari 1936 kocht Misset de wielerbaan van Jan Palm. Er werd tussen 1936 en 1939 in en nabij het zwembad en het vliegveldterrein zeer veel, vooral (sport) activiteiten georganiseerd.

De Gelderlander

De Gelderlander

Als vanwege de oorlogsdreiging op 28 augustus 1939 de algemene mobilisatie volgt moet ook Misset een bijdrage leveren. Begin september 1939 werd het vliegtuig gevorderd en deze is helaas in de begindagen van de oorlog verloren gegaan. Het vliegveld is na WOII nooit meer in gebruik genomen. De houten wielerbaan is in de koude winters van 1943 en 1944 grotendeels opgestookt door de bewoners van de wijk Oosseld en omgeving. Na ruim vijftig jaar sloot zwembad Groenendaal eind jaren ‘80 en werd gesloopt. In 1997 werd op deze locatie een villawijk gebouwd.
Wie weet was Missets ontspanningsoord Groenendaal, in de jaren dertig al uniek in Nederland, zonder tussenkomst van WOII wel uitgegroeid tot een nationaal sportpark!

Ecal

In het tijdschrift van de Historische Vereniging Deutekom: KRONYCK nummer 179, 45e jaargang van juni 2021, vindt u een uitgebreider verhaal van Peter Groeskamp over Ontspanningoord Groenendaal, de Wielerbaan en het vliegveld, maar ook o.a. over de tijd van Jazzsociety Davenport’65:
Deze Kronyck van de Historische Vereniging Deutekom is helaas uitverkocht.
U kunt het hele artikel lezen via:

Lees artikel