Gevelsteen dominee van Dijk

In 1862 kwam Jan van Dijk (1830-1909) uit het Friese plaatsje Tzum naar Doetinchem. Hij was in Friesland actief als boer. Zijn geestelijk leven werd sterk beïnvloed door ds. Pieters, predikant van de afgescheiden kerk. Langzamerhand ontstond bij Jan van Dijk het verlangen predikant te worden. Op 21 mei 1862 werd hij toegelaten tot de evangeliebediening. Op 21 december 1862 werd hij verbonden aan de kleine Afgescheiden Gemeente te Doetinchem, die slechts 13 gezinnen telde.  

Die dertien gezinnen hadden wel een eenvoudig kerkje gebouwd bij de Heezenpoort. De nieuwe dominee miste de steun van een christelijke lagere school. Hij ging op pad in de Achterhoek om hiervoor geld bij elkaar te krijgen. Toen dat niet lukte, ging hij het hele land door om bij allerlei, vaak belangrijke, mensen om financiële steun te vragen. Met succes.

Lees meer: Mijn Gelderland

De Historische Vereniging Deutekom heeft ter gelegenheid van haar 40 jarig bestaan, de herplaatsing van deze gevelstenen gerealiseerd in overleg met het Stadsmuseum en de Baptisten Gemeente. De officiële onthulling vond plaats op 25 november 2016 door de wethouder van Cultuur mevrouw Maureen Sluiter.

*klik op een foto voor een vergroting

Laatste monumenten:

Misschien vind u dit ook leuk: