Van Wouklok Doetinchem

Van Wouklok

De Van Wouklok die tot 1943 in de Catharinatoren hing, heeft een nieuwe plek. De bijzondere bronzen klok is in 2011 gerestaureerd en hangt nu aan de vleugel van het stadhuis van Doetinchem.

De Jezus Maria Johannes klok, ook wel bekend als de Van Wou-klok, is in 1526 gegoten door een van de bekendste klokkenmakers van Nederland; Gherardus van Wou. Binnen de letterrand en onder de sierrand vermeldt de klok in een mooi gotisch letterschrift haar naam. Het volledige opschrift luidt vrij vertaald: Jezus Maria Johannes: Geert van Wou maakte mij in het jaar des Heren 1526.

De klok heeft een diameter van 60 cm en weegt ongeveer 150 kg.

De klok is in dat jaar, 1526, in de Doetinchemse toren van de Catharinakerk gehangen. Hij heeft de grote stadsbrand in april 1527, waarbij ook de Catharinakerk en de toren werden verwoest, overleefd. Op 24 november 1942 besloten de Duitsers alle Nederlandse kerkklokken te vorderen om ze vervolgens om te smelten voor de oorlogsindustrie. Ook de zes klokken uit de Catharinatoren werden in januari 1943 uit de toren verwijderd. De Doetinchemse burgemeester Duval Slothouwer wist de Duitsers te overtuigen van de grote historische waarde van de Van Wouklok. Het Rijksmuseum zou er blij mee zijn. De klok is daar echter nooit aangekomen en bleef achter op de begane grond van de Catharinatoren. De waardevolle klok overleeft, weliswaar zwaar beschadigd, ook de vuurgloed na het bombardement op 21 maart 1945. Vooral vanwege een grote scheur en andere beschadigingen, ook de klepel was verdwenen, leek de klok nooit meer te kunnen luiden.

De heer Theo J. Rougoor onderzocht en beschreef de historie van de klok. Hij pleitte bij het gemeentebestuur voor restauratie. Die klus is vakkundig uitgevoerd door de Koninklijke Eijsbouts te Asten.

De bijzondere historische klok heeft als vrijheidsklok een nieuwe plek gekregen bij het stadhuis. De klok staat voortaan symbool voor vrede en vrijheid. Op bijzondere momenten klinkt de klok weer. De eerste keer was dit tijdens de dodenherdenking op 4 mei 2012. De Van Wouklok luidt samen met de andere klokken in de gemeente, op 4 mei tussen 19.45 en 19.58 uur.

Op iniatiatief van burgemeester Niels Joosten wordt de klok ook gedurende 1 minuut geluid op 19 maart om 8.40 uur, 21 maart om 16.55 uur en 23 maart om 17.30 uur. Doetinchem werd op die tijdstippen in 1945 gebombardeerd door geallieerde vliegtuigen.

Bron: Theo Rougoor Kronyck 141/ 2-20

Gelderlander 15 maart 2012

*klik op een foto voor een vergroting

Laatste monumenten:

Misschien vind u dit ook leuk: