Verenigingsnieuws

Verenigingsnieuws – 75 –

Beste Deutekom leden,
Dit najaar staan er weer twee lezingen op het programma. Deze lezingen waren al eerder aangekondigd maar konden toen door de Covid-maatregelen geen doorgang vinden.

Lezing “Sporen rond Doetinchem”
Donderdag 22 september 2022 zal Victor Lansink een lezing houden met als titel “Sporen rond Doetinchem”.

Als de geschiedenis net wat anders was gelopen, dan waren Doetinchem en een groot deel van de Achterhoek al in de jaren dertig van de 19e eeuw als één van de eerste streken in Nederland verbonden geweest met een spoorlijn.
Victor Lansink neemt u aan de hand van vele historische en actuele beelden mee op een historische spoorreis door de Achterhoek, waarin Doetinchem het centrale punt vormt.

Aanvang 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur. Zalencentrum de Kruisberg, Kruisbergseweg 172, 7009 BT in Doetinchem.
Leden en hun introducés hebben vrij toegang, aan niet-leden wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Lezing over Carel Hendrik Ver Huell
Donderdag 17 november 2022 houdt Theo Rougoor een lezing over ‘Carel Hendrik Ver Huell’

In de bestuurlijke historie van Doetinchem speelt het geslacht Ver Huell (of: Verhuell; uitspraak (Verheul) een belangrijke rol.
Eén van de beroemdste leden van dit geslacht is wel de 258 jaar geleden geboren Carel Hendrik Ver Huell, zoon van
Quirijn Maurits Ver Huell, burgemeester van Doetinchem en advocaat en zijn vrouw Judith Elsabé Anna, baronesse van Rouwenoort van den Ulenpas.
Carel Hendrik leefde in een roerige tijd, de tijd waarin de Fransen ons land bezette, de Oranjes vluchtten en hij in 1802 burgemeester en rechter in Doetinchem werd.

Aanvang 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur. Zalencentrum de Kruisberg, Kruisbergseweg 172, 7009BT in Doetinchem.
Leden en hun introducés hebben vrij toegang, aan niet-leden wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Open Monumenten Dag 2022
De 36e editie van Open Monumentendag vindt plaats in het weekend van 10 en 11 september, met als thema Duurzaamheid.
De opening is op vrijdagavond 19.00 uur in de stoomtimmerfabriek in Wehl.
In dit weekend zullen vele monumenten hun deuren weer fysiek openen.

In Wehl zijn dat o.a. de St. Martinuskerk en pastorie, de protestantse kerk, de silo, de stoomtimmerfabriek en boerderij de Naegelaar (Nieuw-Wehl).

In Doetinchem kunnen de molens worden bezichtigd (Aurora, Walmolen en de Benninkmolen), de begraafplaatsen, Catharina kerk en de voormalige Baptistenkapel (nu de Stadswal), de Driekoningenkapel, de Kelder, de Kruisberg en de Brouwerskamp.
Ook in het Ecal en het Stadsmuseum zullen activiteiten zijn.

Voor meer informatie zie uw huis-aan-huisblad en onze website: www.deutekomhistorie.nl

OEcal (Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers) Project 1572
Onderzoek en filmserie door het Erfgoedcentrum

Dit jaar wordt landelijk herdacht dat 450 jaar geleden uit de opstand tegen de Spaanse machthebber de geboorte van Nederland is ontstaan. Hiermee wordt bedoeld dat vanaf 1572 het tij keerde en de Spanjaarden steeds verder werden verdreven uit delen van Nederland.

Het Erfgoedcentrum heeft onderzoek gedaan naar de gebeurtenissen in het jaar 1572. Aan de hand van dit onderzoek is een serie korte films vervaardigd over de gebeurtenissen in de Achterhoek en Liemers in die tijd.
In onze streek woedde eveneens een bloedige strijd waarbij gebieden werden leeggeroofd, de bevolking op de vlucht sloeg of werd vermoord. Vanaf mei 1572 vocht Willem van den Bergh in het oosten van het land namens zijn zwager Willem van Oranje tegen de Spaanse troepen.

In negen korte filmpjes bespreekt Frans Miggelbrink met Ecal-medewerkers Natalya Staring en Willem Willemsen de situatie in de streek.

Deze filmpjes zijn te bekijken via www.ecal.nu en op YouTube.