Verenigingsnieuws

Verenigingsnieuws – 67 –

Geachte Deutekomleden,
zoals bekend kunnen vele zaken dit jaar niet doorgaan. Het bestuur is wel weer bij elkaar geweest om zaken op elkaar af te stemmen en de draad voorzichtig op te pakken. We hebben besloten voor dit jaar geen lezingen te organiseren. Toch heeft onze lezingencommissie voor volgend jaar enkele data vastgesteld nl. 21 januari en 25 maart (na onze jaarvergadering), uiteraard dit alles onder voorbehoud.

De redactie van de Kronyck blijft zich gelukkig inspannen om ons te plezieren met verrassende artikelen. Het is ook plezierig dat de verzending “gewoon” geregeld wordt.

Open Monumentendag 2020 (12 en 13 september)
Door corona maatregelen zullen deze dagen een andere invulling krijgen dan gebruikelijk. De Stichting Open Monumentendag Doetinchem heeft een aantal alternatieve activiteiten bedacht en deze bestaan onder meer uit wandel- en fietsroutes in Wehl en Doetinchem waarlangs interessante monumenten liggen.
Deze zijn echter alleen van de buitenkant te bewonderen. Objecten die wel te bezichtigen zijn, zijn te herkennen aan de OMD vlag.
Op 12 september zal er ook een digitale livestream verzorgd worden langs de monumenten, aangevuld met interviews met eigenaren en andere kenners.

Ook in Gaanderen is gedacht aan een alternatieve activiteit. Hier gaat een archeologisch bedrijf op zaterdag 12 september met grondradar en andere technieken proberen funderingsresten en andere restanten van de ijzermolen te traceren. Dit is tegenover het Onland. Belangstellenden kunnen bij deze demonstratie aanwezig zijn, natuurlijk wel volgens de corona maatregelen. Ook kunnen deze bezigheden via een digitale livestream worden gevolgd.
T.z.t. kunt u verdere informatie hierover vinden op onze website: www.deutekomhistorie.nl

De officiële opening van Open Monumentendag 2020 vindt plaats op vrijdag 11 september om 19.00 uur in het Onland. Aanmelding van te voren is wenselijk bij het secretariaat van de Stichting: grynsanten@planet.nl.

Een overzicht van deelnemende organisaties (het ‘boekje’) is vanaf begin september te vinden op verschillende websites, o.a. van Deutekom.

Stichting Doetinchem Herdenkt
In de voormalige gevangenisvleugel van De Kruisberg is nog tot eind oktober de expositie van de oorlogsfoto’s van Jan Masselink te zien. De unieke foto’s van de Doetinchemse amateurfotograaf zijn te aanschouwen in dertien voormalige gevangeniscellen van De Kruisberg. De expositie is samengesteld door Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers en Stichting Doetinchem Herdenkt.
Tevens zijn er foto’s te zien van diverse Doetinchemse oorlogsonderwerpen, daaronder enkele grote luchtfoto’s. Daarnaast zijn er foto’s te zien en verhalen te lezen van de vele verzetsmensen die er gevangen zaten.

De dagen waarop de expositie is geopend zijn:

  • zaterdag 29 augustus van 13 tot 16 uur
  • zondag 30 augustus van 10 tot 13 uur
  • zondag 6 september van 10 tot 13 uur
  • zondag 13 september van 10 tot 17 uur (Open Monumentendag)
  • zondag 20 september van 10 tot 16 uur
  • zondag 27 september van 13 tot 16 uur
  • zondag 4 oktober van 10 tot 13 uur
  • zondag 11 oktober van 13 tot 16 uur
  • zondag 18 oktober van 10 tot 16 uur
  • zondag 25 oktober van 10 tot 16 uur

De entree bedraagt 2 euro voor bezoekers van 16 jaar en ouder. Kinderen t/m 15 jaar hebben gratis toegang.

Meer informatie is te lezen op https://doetinchemherdenkt.nl/activiteiten/exposities