Verenigingsnieuws

Verenigingsnieuws – 59 –

Geachte Deutekomleden,

Bijgesloten bij deze Kronyck vindt u het lezingenoverzicht 2018 – 2019. Er is door de lezingencommissie weer een gevarieerd aanbod opgesteld.

Donderdag 20 september is de eerste lezing, verzorgd door de heer Karel Berkhuysen, met als titel Groen van Prinstererschool.

Open Monumentendag
Zaterdag 8 september 2018 vindt van 10.30 uur tot 16.30 uur de Open Monumentendag plaats in Doetinchem en Wehl. Het thema van dit jaar is In Europa. Een zeer actueel thema dat bijna dagelijks in de krant staat. Of het nu gaat over immigratie, handel of identiteit: vaak worden deze thema’s in Europees perspectief geplaatst. Op Open Monumentendag 2018 gaat men op zoek naar de sporen van Europa in onze gemeente. Om 10.00 uur vindt in de Driekoningenkapel de officiële opening plaats, m.m.v. het Muziektheater WhatEverHappens en een theatraal betoog over de stand van zaken in Europa. Eenieder is hier welkom.

Informatie over het programma van die dag vindt u in de huis-aan-huis bladen, de website van de gemeente, de website van onze vereniging www.deutekomhistorie.nl en het programmaboekje dat gratis is te verkrijgen bij het Stadsmuseum, ’t Brewinc, het gemeentehuis, het Openbaar Vervoer en Speelgoed Museum en andere deelnemende organisaties.

Op zondag 9 september zijn Kasteel De Kelder en Hotel Villa Ruimzicht, alsmede enige locaties in Wehl/Nieuw-Wehl ook te bezoeken.

Ecal
Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers presenteert zich op Open Mo-
numentendag buitenshuis op twee locaties met Vive la Hollande! in de Driekoningenkapel over krijgsgevangenen uit de Eerste Wereldoorlog en Terug naar de post in het Stadsmuseum, een terugblik op het oude postkantoor van Doetinchem.

De voorstelling Vive la Hollande! vindt plaats om 14.30 uur en 15.30 uur. Per voorstelling is plaats voor zo´n 80 personen. De voorstelling is geschikt voor toeschouwers vanaf 12 jaar.

Terug naar de post
In het Stadsmuseum is op Open Monumentendag vanaf 10.30 uur de door het Ecal ingerichte expositie Terug naar de post te zien. De expositie toont ansichtkaarten, brieven en andere postbescheiden en een beeldpresentatie van het pand waar nu het Stadsmuseum is gehuisvest en dat voorheen het oude postkantoor was.
De broers Huub en Willem van Dijk zijn deze dag uw gids en leiden u desgevraagd door het gebouw dat nog sporen bevat van de tijd dat zij er woonden en hun vader directeur van het postkantoor was.

Om 11.00, 13.00 en 15.00 uur vertelt Janny Loojenga over bijnamen en bijzondere inwoners van Doetinchem in een theatersolo.

Om 12.00, 14.00 en 16.00 uur treedt Merel Houwaard op met het Theater van het Geheugen, een fascinerende solo over herinneringen en hoe we die maken.

Kinderen kunnen vanaf 10.30 uur ansichtkaarten maken en schrijven.

N.B. Er is dus geen Open Monumentendag in het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers in ´t Brewinc te Doetinchem.

Stadsmuseum
Van 12/07 t.m 09/09 is de tentoonstelling Kleurrijk Verzameld alles uit de kast te bekijken in het Stadsmuseum. Hier worden objecten en kunstwerken uit het depot van het Stadsmuseum Doetinchem geëxposeerd. Deze tentoonstelling is een mooie
gelegenheid om de verborgen objecten uit het depot, nu thematisch gepresenteerd, te zien. Zij vertellen het verhaal van de stad Doetinchem, haar bewoners en de omgeving. Gratis entree van donderdag 12 juli tot en met zondag 9 september 2018.
Het is de moeite waard uw Museumkaart mee te nemen!

En dan nog even dit…
Wilt u zich inzetten voor een mooie vereniging die de Doetinchemse historie koestert, samen met een plezierige club mensen, dan is dit uw kans!

Heeft u interesse dan kunt u contact opnemen met het secretariaat tel. 0314/344438 of via het contactformulier op onze website.